Inspiratie Bijeenkomsten Utrechtse Speeltuinen

Beste speeltuinen, partners en geinteresseerden,

 

Aansluitend op het webinar "waarom het kinderbrein wil spelen" van Erik Scherder op 10 maart organiseren Janneke en Alexander wekelijkse inspiratiebijeenkomsten voor de Utrechtse speeltuinen. Hieronder vind je het volledige overzicht met de benodigde informatie. Wil jij ook geinspireerd worden? Geef je op! Kijk per bijeenkomst hoe je je kunt aanmelden. Deelname is voor alle bijeenkomsten gratis.

 

Overzicht.png

17 & 18 maart: Utrechts Speeltuin Platform

Het Utrechts Speeltuinplatform is voor het eerst aan alle speeltuinen gepresenteerd. Het platform wordt het verzamelpunt van kennis, informatie en inspiratie van en voor alle 21 beheerde Utrechtse speeltuinen. In het platform zijn handboeken en andere documenten, contactinformatie, en bijvoorbeeld de nieuwsbrieven beschikbaar. Elke speeltuin zal een inlogaccount krijgen, maar je kunt je ook als individu aanmelden. Als ingelogde gebruiker kun je juiste informatie van jouw speeltuin actualiseren, maar ook relevante documenten toevoegen of passende items op de agenda plaatsen. We hopen dat het platform de Utrechtse speeltuinen de ruimte biedt om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Heb jij de bijeenkomst gemist en wil je meer weten? Neem dan contact op met Alexander: info@speeltuinen.org.

USP.png

 

24 maart : Eindeloos speelplezier met los materiaal (9:30-11:30)

Hoe kun je met losse materialen kinderen aanzetten tot intens en gevarieerd spel in de speeltuin?Stel je voor…stenen worden dino-eieren, buizen worden knikkerbanen, takken worden lepels voor de heksensoep! ‘Loose parts play’ – spelen met losse materialen – maakt kinderen architect van hun eigen speelomgeving en zet hen aan het roer van hun eigen spel.In deze workshop verbreed je jouw kijk op spelen met losse materialen, ontdek je speelkansen die echt vanuit kinderen vertrekken en krijg je een heleboel inspiratie en praktische tips om zelf aan de slag te gaan met ‘loose parts’ in jouw speeltuin! Geef je op & meer info bij Pleun:

info@speelmakers.nl

Pleun.jpg

 

1 april: Storytelling met speeltuin Bankaplein (10:00-11:30)

Storytelling in de speeltuin - maak je eigen filmpjes voor op je socials en website!In deze workshop gaan we het verhaal van de speeltuin onder de loep nemen. Waar staat jouw speeltuin voor? Wat vinden jullie belangrijk dat de bezoekers weten? Welke uitstraling probeer je na te streven? Deze uitkomsten gaan wij gebruiken voor een kleine serie verhalen vertellen over de speeltuin. Ik neem je mee in makkelijke apps die je kan downloaden om filmpjes te monteren, tips over hoe je het beste je camera houd voor welke communicatie uiting, tips om zonder schaamte voor de camera te staan en we gaan uiteraard ook aan de slag! Lijkt het jouw leuk meer video te gebruiken in de speeltuin? En benieuwd wat dit voor jouw speeltuin kan betekenen? Volg deze workshop zodat je daarna lekker aan de slag kan! Geef je op:

https://forms.gle/t2QSpbJd5PxcC3388

meer info:

anne@speeltuinbankaplein.nl

Storytelling.jpg

8 april: Demo inspectie app Inspx de Hoef (9:00-11:00)

De hoef heeft een eigen inspectie app ontwikkeld! Deze willen ze graag aan andere speeltuinen laten zien, wellicht is deze app ook wat voor jouw speeltuin? Dus kom kijken en oefenen op speeltuin De Hoef. Geef je op bij Marijke: natuurspeeltuindehoef@gmail.com

Inspectie.jpg

14 april: Vreedzaam speelklimaat met speeltuin Albatros (10:00-11:30)

In Utrecht werkt 80% van de basisscholen met het programma ‘de Vreedzame School’ waarin kinderen een stem hebben, leren hoe ze Vreedzaam conflicten kunnen oplossen en verantwoordelijk zijn voor elkaar. Hoe kunnen we dit op een duurzame manier versterken in de speeltuin? Hoe werken we in de speeltuin aan een positief en sociaal klimaat? Lamya Fajr (speeltuin De Albatros o.b.v. Stichting SUB) en Dennis de Vries (stichting Vreedzaam) nemen je mee in de beginselen van het Vreedzame gedachtegoed en zullen veel praktijkvoorbeelden van Vreedzaam werken op de speeltuin met je delen. Vervolgens ga je aan de slag om te bedenken hoe dit er op jouw speeltuin uit zou kunnen zien. Na deze bijeenkomst ben je er klaar voor om Vreedzaam werken op jouw speeltuin een boost te geven. Geef je op bij Dennis: d.devries@vreedzamewijk.nl.

Speelklimaat.jpg

15 april:  Risicovol spelen (10:00-11:30)

Ontdek de meerwaarde van risicovol spelen voor kinderen en hoe je dit ondersteunt in de praktijk. Het kunnen aangaan van risico in hun spel is voor kinderen essentieel. De meerwaarde van 'risky play' is onderbouwd voor o.m. het bevorderen van zelfvertrouwen, autonomie, creativiteit en veerkracht, en het vermindert de kans op angststoornissen. Professionals die met kinderen werken hebben vaak dilemma's bij het faciliteren van risicovol spelen. In deze workshop wordt de theorie en meerwaarde van risicospel toegelicht. Er wordt besproken welke belemmeringen in de praktijk worden ervaren en hoe hiermee kan worden omgegaan. Met praktijkvoorbeelden wordt getoond dat kinderen meer kunnen dan wij denken en dat met eenvoudige middelen risicovol spelen kan worden gestimuleerd. Martin van Rooijen is pedagoog en onderzoeker, en is als promovendus verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Hij doet onderzoek naar normatieve professionalisering en beïnvloedende factoren t.a.v. het faciliteren van het risicovol spelen van kinderen. Geef je op: info@speeltuinen.org.

Risicovol.png

22 april: Subsidiebureau, platform en collectief (19:30-21:30)

Samen met de Gemeente Utrecht nodigen we besturen graag uit voor een online bijeenkomst waarbij we willen ingaan op op de volgende onderwerpen:

1.         De subsidieaanvraag: algemene eisen en de financiële onderbouwing van de aanvraag;

2.         De financiële verantwoording;

3.         Presentatie van de website “Utrechts Speeltuin Platform”

4.         Voortgang samenwerkingsvorm van de verzelfstandige speeltuinen

De bijeenkomst is met name interessant voor de voorzitters en de penningmeesters, maar speeltuinmakers zijn natuurlijk ook welkom. Geef je op bij Alexander: info@speeltuinen.org.

Besturen.png

6 mei: ABCD doe je mee? (10:00-11:30)

De ABCD-methode is een manier om aan gemeenschapsontwikkeling te doen. De nadruk van het proces ligt bij de gemeenschap zelf. Anders dan de meeste methodes die zich richten op wat er verkeerd loopt, vertrekt deze methode van de krachtbronnen (assets) binnen deze gemeenschap. De methode brengt sociale relaties tot stand en mobiliseert capaciteiten van bewoners, organisaties en instellingen binnen de lokale gemeenschap of speeltuin.Wil jij meer weten en kijken wat dit jouw speeltuin kan brengen, vraag het Marin (mzimmer@dock.nl).

ABCD.png

 

Met speelse groet,

Janneke en Alexander

Kwartiermakers Utrechtse Speeltuinen van de Toekomst

Utrechtse Speelbeweging

info@speeltuinen.org

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld je af door ons een mailtje te sturen.