Samen werken aan Samen Spelen
Inclusief
Een Samenspeeltuin wordt ook wel een inclusieve speeltuin genoemd. Inclusief is het tegenovergestelde van exclusief dat uitsluiting betekent. Inclusie staat voor "iedereen doet mee". Een inclusieve samenleving streeft ernaar dat iedereen ongeacht beperking zo zelfstandig mogelijk mee kan doen. Onderstaande afbeelding geeft dit mooi weer. Alleen bij het laatste plaatje kan iedereen echt zelfstandig en zonder extra hulp of attributen meedoen.
Speeltuinen zijn voor iedereen. Dat is logisch. Alleen zijn niet alle speeltuinen goed toegankelijk voor kinderen met een beperking. Daarom belooft Utrecht dat eind 2021 minimaal vijf speeltuinen een Samenspeeltuin zijn: een speelplek die toegankelijk is voor iedereen en waar iedereen zich welkom voelt. Utrecht heeft deze belofte gedaan in het kader van het SamenSpeelAkkoord. Meer over dit akkoord en de volledige samenspeelbelofte van de gemeente Utrecht kun je hier lezen.
Speeltuin De Hoef (Leidsche Rijn) is al een Samenspeeltuin. Dit jaar volgen Eilandsteede (Zuidwest), Griftsteede (Noordoost), Bankaplein (West), Noordse Park (Noordwest) en de Albatros (Vleuten). Deze speeltuinen worden een nog betere plek om samen te spelen. Met toestellen en activiteiten voor alle kinderen. We werken hiervoor intensief samen met de deelnemende speeltuinen, gezinnen met kinderen met een beperking en diverse partners en experts in de stad.
Van Speeltuin naar Samenspeeltuin
De eerste stap op weg naar een samenspeeltuin is de eigen speelplek eens goed onder de loep nemen. Wat is al goed, waar is werk aan de winkel? Maar hoe doe je dat? Waar kijk je naar? Wie kijkt mee?
Activiteiten om kennis te vergaren over samenspelen
> Bekijk de animatiefilm
Deze internationaal prijswinnende animatiefilm is het idee van Ian. Ian is een Argentijns jongetje met CP (cerebrale parese). In de film maak je als kijker mee hoe een speelcultuur die kinderen uitsluit verandert in een samenspeelcultuur. Deel de link met de medewerkers en/of bekijk de film samen tijdens een bijeenkomst. De film is ook heel geschikt om samen met kinderen vanaf een jaar of 6 te bekijken. Je kunt de film na afloop bespreken aan de hand van de volgende vragen:
- Herken je de situaties?
- Wie in de film maakt de grootste verandering door?
- Hoe is de speelcultuur in onze speeltuin?
- Is het in onze speeltuin nodig om de samenspeelcultuur te stimueren? waarom wel/niet?
> Zet de SamenSpeelBril op!
De SamenSpeelbril is een bril die je helpt om alle facetten van samen spelen te zien, zowel de fysieke als sociale. De samenspeelbril heeft twee verschillende glazen. Door het ene glas zie je de technisch-fysieke kant van spelen (het speellandschap, speeltoestellen, faciliteiten etc.), door het andere glas zie je de sociale kant (organisatie, speelcultuur). Als je door beide glazen tegelijk kijkt, zie je de samenspeelkansen en belemmeringen. Op de bril staan cijfers: 100-70-50, wil je daar meer over leren klik dan hier. Zelf aan de slag? Maak je eigen Samenspeelbril! en doe de activiteit "Spelen met de SamenSpeelBril".
> Bekijk de Utrechtse Samenspeeltuinen
Speeltuin Bankaplein
Wij hebben onze speeltuin zo verbouwd dat deze toegankelijk is, maar daarnaast ook lekker groen en uitdagend!
Natuurspeeltuin de Hoef
Wij zijn heel trots dat wij de eerste samenspeeltuin van Utrecht zijn!
Speeltuin Noordse Park
Wij zijn trots op hoe wij met het gehele team en nu ook met de speeltuin kunnen staan voor SAMEN spelen want spelen moet voor iedereen mogelijk zijn!
Speeltuin de Albatros
Speeltuin Eilandsteede
Speeltuin Griftsteede
Bankaplein heeft een mooie video gemaakt
> Ontdek je landelijke en Utrechtse partners
Partners zijn organisaties in Utrecht die graag samen met speeltuinen willen werken aan samen spelen. Partners kunnen op verschillende manieren bijdragen aan samen spelen; Kennisdeler, verbinder, promotor, activiteiten.
Kennisdeler: hebben kennis van specifieke thema's rond samen spelen en delen deze kennis met speeltuinmedewerkers.
Verbinder: leggen contact tussen Utrechtse samenspeeltuinen en voor samen spelen relevante organisaties/mensen.
Promoter: kennen de speeltuinen, zijn fan van samen spelen en promoten samen spelen én de samenspeeltuinen in hun achterban.
Activiteiten: in samenwerking met de speeltuinen samen speel activiteiten organiseren in de speeltuinen.
Naarmate we meer samen werken groeit de lijst op deze website! Werk jij samen met een organisatie die niet op de lijst staat? Geef het door, stuur een mail aan …@....
Wil je contact opnemen met ene partner @
Solgu
Stedelijk Overleg Gehandicapten Utrecht is de spreekbuis van iedereen in Utrecht met een handicap of chronische ziekte. Het Solgu geeft beleidsadvies en informatie. Het uitgangspunt is gelijkwaardige deelname aan de samenleving.
Wheelchair-skillsteam
Stichting Wheelchair Skills Team is een initiatief ontstaan van uit de missie Rolstoelvaardigheid op Niveau van K-J Projects. K-J Projects Unlimited Abilities, opgericht door oud paralympier Kees-Jan van der Klooster, zet zich in brede zin in om de participatie van mensen met een beperking in de samenleving te bevorderen. Het Wheelchairskillsteam werkt landelijk.
Nijntje museum
Het Nijntje museum is de wereld in het klein in themaruimten als de dokter, het verkeersplein en het museum ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. Het museum wil een museum zijn voor alle kinderen en (groot)ouders. Het museum is goed toegankelijk en bespeelbaar voor bezoekers met wielen. Het museum werkt aan toegankelijkheid en bespeelbaarheid voor bezoekers met een visuele handicap. Het museum is steeds op zoek naar het versterken van inclusie en samen spelen en bouwt zo steeds meer kennis op over inclusie en samen spelen voor jonge kinderen.
Hogeschool Utrecht – Lectoraat Leefstijl en gezondheid
Het lectoraat Leefstijl en gezondheid is al een aantal jaren betrokken bij samen spelen. Studenten kunnen stages doen, hand en span diensten verlenen en onderzoek doen op het gebied van samen spelen. Binnen het lectoraat draait het project Wat beweegt jou? Het doel van dit project is om toolboxen te ontwikkelen voor kinderfysiotherapeuten die zij kunnen inzetten bij kinderen met beperkingen en hun ouders, en voor de samenwerking met buurtsportcoaches én speeltuinen.
InContact Utrecht
InContact Utrecht is opgezet door Saida Al Ayachi, Zorgprofessional met 20 jaar ervaring. Moeder van een zoon met een verstandelijke beperking en autismespectrumstoornis (8 jaar) en Shirin van Rooijen Grafisch ontwerper & ervaring in meedenken in processen voor toegankelijkheid. Moeder van een zoon met het ATR-X syndroom. Verstandelijk & lichamelijk beperkt, slechthorend & slechtziend (8 jaar). InContact Utrecht is ervaringsdeskundig. De initaitiefnemers hebben een groot netwerk.
Speeltuinbende
De Speeltuinbende is een actieve club van stoere kinderen met en zonder beperking en hun (groot)ouders/begeleiders, iedereen is welkom. Wij zetten ons in voor een omgeving waar ieder kind onbezorgd buiten kan samen spelen met kinderen uit de buurt. Onze rol is het verbinden, ondersteunen en inspireren van kinderen en hun ouders om dit voor elkaar te krijgen. De Speeltuinbende werkt landelijk en biedt ondersteuning aan lokale initiatiefnemers van samenspeelactiviteiten.
Stichting Vreedzaam
Op veel plekken in het land is Stichting Vreedzaam (als enige aanbieder) actief bij de invoering van De Vreedzame Wijk. De vraag komt van partijen uit de wijk om met elkaar te bouwen aan een samenhangend pedagogisch-democratisch klimaat. Het gedachtengoed van Vreedzame Wijk dient als kapstok voor deze community-aanpak. Meer dan 10 jaar geleden zijn de eerste Vreedzame Wijken in Utrecht ontstaan, inmiddels is dat uitgegroeid naar ca 40 wijken actief in 16 gemeenten. In Utrecht zijn bijna alle wijken “vreedzaam”. Vreedzaam werken in de wijk betekent ook aandacht voor samen spelen. Iedere wijk heeft een lokale coördinator. Samenwerking begint bij deze persoon.
Empowerment by Playing
Empowerment by Playing (EbP) is het adviesbureau van Ilse van der Put. Ilse is senior adviseur inclusie en samen spelen. Door haar jarenlange ervaring als Bendeleider van de Speeltuinbende heeft Ilse veel kennis en een groot netwerk op het gebied van inclusie en spelen. Ilse is auteur van “aan de slag met samen spelen”.